به همت اعضای هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان؛

برگزاری کارگاه آموزشی «مدیریت مزرعه ذرت» در شهرستان کارون

۱۱ شهریور ۱۴۰۴ | ۱۰:۴۹ کد : ۱۸۱۱ بخش پژوهش
تعداد بازدید:۸۵
 باهدف ترویج کشت محصولات کم‌آب‌تر، کارگاه آموزشی «اهمیت مدیریت آب در مزرعه»، با حضور اعضای هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، در روستای غزواییه بزرگ شهرستان کارون برگزار شد. در این نشست بر اهمیت حفظ منابع آب‌وخاک تأکید و کشت ذرت علوفه‌ای به‌عنوان جایگزین برنج پیشنهاد شد. همچنین بیماری‌ها و آفات مهم ذرت برای حاضران تشریح شد.
برگزاری کارگاه آموزشی «مدیریت مزرعه ذرت» در شهرستان کارون

  به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، کارگاه آموزشی «اهمیت مدیریت آب در مزرعه» با حضور اعضای هیئت‌علمی این مرکز و جمعی از بهره‌برداران بخش کشاورزی و باهدف ترویج کشت محصولات کم‌آب‌تر، در روستای غزواییه بزرگ شهرستان کارون برگزار شد.
 در این نشست پیمان ورجاوند، کارشناس کشاورزی، بر اهمیت حیاتی حفظ منابع آب‌وخاک در حوضه جنوبی رودخانه کارون تأکید کرد.
 وی با اشاره به بحران آب در منطقه، مدیریت بهینه آب در سطح مزرعه را اولین و مهم‌ترین گام در جهت استفاده پایدار از این منابع دانست و اصلاح الگوی کشت و جایگزینی محصولات با نیاز آبی کمتر را راهکاری کلیدی برشمرد.
 این کارشناس، کشت ذرت علوفه‌ای را به‌عنوان گزینه‌ای مناسب برای جایگزینی با کشت شلتوک (برنج) که مصرف آب بسیار بالایی دارد، معرفی نمود.
 واکنش کشاورزان به پیشنهاد تغییر الگوی کشت
 بااین‌وجود، کشاورزان حاضر در جلسه، با استقبال از آموزش‌ها، دغدغه‌های عملی خود را مطرح کردند. آنان نبود بازار خرید مطمئن و تضمین‌شده برای ذرت علوفه‌ای و همچنین کمبود دستگاه‌ها و ادوات مدرن برداشت این محصول را دو دلیل اصلی عدم تمایل خود برای حرکت به سمت این الگوی کشت جدید عنوان کردند.
کشاورزان اذعان داشتند که به دلیل این مشکلات، در شرایط فعلی به‌هیچ‌عنوان تمایلی به کشت ذرت علوفه‌ای ندارند.
 ورجاوند با پذیرش این دغدغه‌های جدی، بر ضرورت عزم و برنامه‌ریزی جدی مسئولان برای حل مشکل بازار محصولات تأکید کرد و در ادامه به شرح اصول و مبانی کشت محصولات در شرایط آب‌وخاک شور به‌صورت کلی برای حاضران پرداخت.
 راهکارهای مقابله با آفات و بیماری‌های ذرت
 در ادامه این کارگاه، محمدرضا اصلاحی، عضو هیئت‌علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز، با اشاره به تأکید بر تغییر الگوی کشت، آگاهی از بیماری‌های ذرت را برای حفظ بهره‌وری و تضمین امنیت غذایی امری ضروری دانست.
 وی به تشریح مهم‌ترین بیماری‌های این محصول از جمله مرگ گیاهچه، پوسیدگی طوقه و ریشه، پوسیدگی بلال و انواع لکه‌برگی‌ها پرداخت و بر لزوم مدیریت تلفیقی این بیماری‌ها شامل انتخاب ارقام مقاوم، تاریخ کاشت مناسب، تناوب زراعی و کنترل آبیاری تأکید کرد.
 افروز فارسی، عضو هیئت‌علمی بخش گیاه‌پزشکی این مرکز در این کارگاه با اشاره به قابلیت کشت دو بار ذرت در سال (بهاره و تابستانه) در استان خوزستان به دلیل وجود اراضی مسطح و حاصلخیز و سازگاری این گیاه با گرما، بر لزوم آشنایی کشاورزان با عوامل خسارت‌زای این محصول تأکید کرد .
 وی به آفات مهم ذرت از جمله آفات برگخوار و ساقه‌خوار اشاره و خاطرنشان کرد: کنترل به‌موقع و مدیریت تلفیقی این آفات به‌ویژه «کرم برگخوار پاییزه» به‌عنوان یک آفت مهاجم و غیربومی ضروری است.
 این محقق افزود: نصب تله‌های فرمونی در مزارع برای ردیابی، پایش و ثبت زمان ظهور این آفات به‌ویژه در مرحله دو تا چهاربرگی ذرت، همراه با اعمال روش‌های مدیریتی در اکثر مزارع استان ضروری است. فارسی تصریح کرد: آموزش روش‌های شناسایی آفت و راه‌های ردیابی و کنترل آن با شروع فصل کشت ذرت برای بهره‌برداران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است
 گفتنی است، این کارگاه در تاریخ هشتم شهریور به‌عنوان بخشی از طرح استمرار در انتقال یافته‌ها و کارگاه حل مسئله جهاد میدانی باهدف افزایش بهره‌وری و کاهش خسارات اقتصادی در کشت ذرت برگزار شد.

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان کلیک کنید

کلیدواژه‌ها: ذرت مدیریت مزرعه


اخبار مرتبط


نظر شما :