بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

تعداد بازدید:۱۳

      معرفی بخش

تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی با هدف کاربرد مبانی مهندسی در حل مسائل مربوط به آبیاری و زهکشی، مکانیزاسیون و ماشین‌های کشاورزی، صنایع غذائی و فناوری پس از برداشت، پژوهش‌های جامع و مستمری را مدنظر قرار داده و با افزایش تحقیق و پژوهش‌های کاربردی به‌منظور دست‌یابی به حداکثر بهره‌وری از منابع و در جهت پاسخگویی به پرسش‌ها و نیازهای تحقیقات فنی و مهندسی گام برمی‌دارد؛ لذا بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی نیز باتکیه‌بر همت و تلاش وافر اعضای هیئت‌علمی، کارشناسان، تکنسین‌ها و سایر پرسنل بخش و با حمایت مؤسسه و حوزه‌های ستادی در مرکز و ارتباط مؤثر با سازمان‌های تحقیقاتی و اجرایی از سال ۱۳۶۹ فعالیت خود را آغاز کرده و هم اکنون در زیر گروه‌های تحقیقات مهندسی آبیاری و زهکشی، تحقیقات مهندسی ماشین‌های کشاورزی و تحقیقات مهندسی صنایع غذایی به مطالعات و پژوهش‌های خود ادامه داده و در طی کمتر از دو دهه فعالیت، بیش از ۵۰ طرح تحقیقاتی را به مرحله اجرا درآورده است.
 بعضی از اهداف مهم و تحقیقاتی گروه تحقیقات مهندسی آبیاری و زهکشی عبارت‌اند از: 
 - بررسی و تحقیق در مورد مسائل و توسعه سیستم‌های آبیاری تحت فشار و روش‌های نوین آن.
 - ارزیابی راندمان‌های آبیاری و بررسی روش‌های افزایش عملکرد شبکه‌های آبیاری و زهکشی.
 - امکان استفاده از آب‌های نامتعارف در آبیاری تکمیلی محصولات زراعی.
 - کاربرد مدل‌های شبیه‌سازی در مدیریت آبیاری.
 - ارتقای بهره‌وری آب با استفاده از مدیریت‌های مختلف آبیاری.
 زمینه فعالیت گروه تحقیقات مهندسی صنایع غذایی نیز بر مبنای اهداف می‌باشد: 
 - استفاده از ضایعات کشاورزی - صنعتی جهت تولید منابع جدید انرژی‌زا مانند تولید قارچ‌های خوراکی و دارویی.
 - بررسی و تعیین شرایط بهینه نگهداری مواد خام کشاورزی و کاربرد فن آوری‌های نوین در تولید محصولات غذایی.
 - کاربری‌های جدید برای برخی از محصولات کشاورزی نظیر تولید مالت.
 - بهینه‌سازی عملیات تولید فرآورده‌های غذایی.
 دامنه فعالیت‌های گروه تحقیقات مهندسی ماشین‌های کشاورزی عبارت‌اند از: 
 - اصلاح و بهینه‌کردن روش‌های خاک‌ورزی به‌منظور آماده‌سازی بستر بذر مطلوب.
 - کارایی و استفاده صحیح از ادوات در عملیات مختلف کشاورزی.
 - طراحی، اصلاح و بهینه‌سازی ماشین‌ها و ادوات خاک‌ورزی، کاشت، داشت و برداشت مطابق با نوع خاک، عملیات زراعی و شرایط منطقه.
 - مطالعه و بررسی روش‌های نوین کشت با محدودیت زمانی و مدیریت صحیح در مکانیزه نمودن امور زراعی.
 بخش فنی و مهندسی با توجه به زیر گروه‌های کاری دارای دو آزمایشگاه صنایع غذایی و آزمایشگاه آبیاری بوده که مجهز به دستگاه‌های ثابت و پرتابل پیشرفته و متعددی می‌باشد. در آزمایشگاه‌های فوق، آزمایشات کمی و کیفی مواد غذایی و محصولات کشاورزی با اولویت دانه‌های روغنی و غلات انجام شده و همچنین بعضی از فاکتورهای مربوط به آب، خاک و گیاه در مراحل مختلف رشد محصول زراعی مورد سنجش قرار می‌گیرد.