معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری

رعایت زمان مناسب برداشت کیوی رقم هایوارد برای حفظ کیفیت و اعتبار صادرات

۰۶ آبان ۱۴۰۴ | ۰۸:۳۲ کد : ۴۸۲۸ اخبار موسسات
تعداد بازدید:۴۹
معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، بر برداشت کیوی رقم هایوارد در مرحله بلوغ کامل (بریکس ۶.۲ تا ۶.۵، ماده خشک 15 درصد) تأکید کرد و هشدار داد برداشت زودهنگام موجب کاهش کیفیت و آسیب به اعتبار صادراتی می‌شود.
رعایت زمان مناسب برداشت کیوی رقم هایوارد برای حفظ کیفیت و اعتبار صادرات

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری، جواد فتاحی مقدم، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی و معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه ‌های نیمه ‌گرمسیری، در گفتگویی با خبرگزاری ایانا به بررسی زمان مناسب برداشت میوه کیوی رقم هایوارد پرداخت و توضیحاتی درباره اهمیت انتخاب زمان صحیح برداشت و تأثیر آن بر کیفیت نهایی میوه ارائه کرد.

 فتاحی مقدم با بیان اینکه میوه کیوی باید در مرحله بلوغ کامل برداشت شود، اظهار داشت: شکل و اندازه میوه از شاخص‌های مهم رشد و نمو محسوب می‌شوند. میوه‌هایی که رشد کافی ندارند معمولاً ناشی از گرده‌افشانی ضعیف و در نتیجه، تشکیل بذر کمتر هستند.

وی افزود: برای جلب رضایت مصرف‌کنندگان، میوه‌های کیوی باید در هنگام برداشت به درجه بلوغ فیزیولوژیک مناسب، یعنی درجه بریکس بین 6.2 تا 6.5 برسند که این مقدار معمولاً در نیمه آبان‌ماه حاصل می‌شود. همچنین، میزان ماده خشک میوه‌ها باید به‌طور متوسط 15 درصد باشد تا در زمان ورود به بازار، درجه بریکس آن‌ها به حدود 9.5  درصد افزایش یابد و طعم مطلوبی به خود بگیرند.

معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری در ادامه تأکید کرد که برداشت میوه با میزان قند بالاتر از حدنصاب فوق الذکر، نه‌ تنها کیفیت طعمی بهتری به همراه دارد، بلکه موجب افزایش ماندگاری میوه در انبار نیز می‌شود.

وی با اشاره به مشکلات ناشی از برداشت زودهنگام، اظهار داشت: متأسفانه در سال‌های اخیر برخی باغداران، کیوی را در اوایل شهریور و با قند تنها 4 درصد برداشت کرده و روانه بازار می‌کنند. این میوه‌ها به دلیل نارسی و نابالغی در زمان برداشت دارای فرایند رسیدن طبیعی بعد از برداشت نخواهند بود و دارای طعم نامناسب، ترش و بافت نرم و لزج خواهند بود که خسارت به اعتبار کیوی ایرانی در بازارهای داخلی و خارجی را در پی دارد.

 فتاحی مقدم پیشنهاد کرد برای جلوگیری از برداشت زودهنگام، مجوز برداشت توسط مدیریت‌های جهاد کشاورزی استان‌ها صادر شود و این مجوز به‌عنوان یکی از مدارک الزامی صادرات در نظر گرفته شود. وی افزود: تحقق این امر نیازمند اطلاع‌رسانی دقیق و به‌موقع به باغداران و خریداران است تا در زمان مناسب نسبت به دریافت مجوز اقدام کنند. برای برداشت زودتر از حدنصاب، لازم است سفارش رسمی و کتبی از طرف دولت وارد کننده با ذکر تناژ مورد نیاز و درصد قند میوه به وزارت جهاد کشاورزی ایران ارسال شود و بر این مبنا، اقدام به برداشت و صادرات نمود. هرگونه مبادلات غیررسمی و با توافق صرفا افراد صادر و واردکننده که دارای تعارض منافع هستند نمی تواند در یک سیستم سالم، علمی و منطقی مورد تایید باشد. چنین مبادلاتی در دراز مدت به بازارهای عرضه کیوی ایران آسیب زده و در این میان تولید کننده که برای بلند مدت نیاز به ثبات و اعتبار بازار دارد بیش از همه متضرر خواهد شد.

وی در توضیح روش اندازه‌گیری بریکس میوه گفت: برای این منظور، باید حداقل ۱۵ عدد میوه سالم و یکنواخت از قسمت‌های مختلف درخت انتخاب شود. پس از آماده‌سازی نمونه‌ها و اندازه‌گیری با رفراکتومتر، میانگین بریکس میوه‌ها باید حداقل 6.2 درصد باشد تا کیفیت مطلوب برداشت تأیید شود. به گفته او، این روش ساده است و باغداران می‌توانند به‌راحتی آن را به‌کار گیرند.

او تأکید کرد که واحدهای تحقیقاتی استان‌های کیوی‌خیز و مراکز خدمات جهاد کشاورزی می‌توانند به‌عنوان مراجع معتبر برای تعیین زمان مناسب برداشت کیوی رقم هایوارد عمل کنند.

 فتاحی مقدم در پایان یادآور شد: جزئیات مربوط به آزمون‌های مختلف و نحوه اندازه‌گیری ماده خشک در استاندارد ملی ایران به شماره ۳۴۷۵ (سال ۱۳۹۵) تحت عنوان میوه کیوی ویژگی‌ها و روش آزمون آورده شده است. همچنین، سایر الزامات کیفی و استانداردهای صادراتی میوه کیوی در دستورالعمل‌های ملی و بین‌المللی مرتبط به‌طور کامل تشریح شده‌اند.

وی در خاتمه تصریح کرد: با رعایت اصول صحیح برداشت و توجه به معیارهای علمی، می‌توان کیوی باکیفیت و مطلوبی تولید کرد که ضمن جلب رضایت مصرف‌کنندگان، موجب ارتقای جایگاه این محصول در بازارهای جهانی نیز خواهد شد.

آخرین ویرایش۰۶ آبان ۱۴۰۴

اخبار مرتبط