رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول در گفتگو با رادیو دزفول؛

علم در خدمت صلح و توسعه

۲۴ آبان ۱۴۰۴ | ۱۲:۴۴ کد : ۶۱۶۰ اخبار مراکز
تعداد بازدید:۲۳
سیدمحمود طبیب‌غفاری رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول در گفتگو با رادیو دزفول بیان کرد: یکی از مهمترین راهکارهای بهینه‌سازی مصرف آب، سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی است. سرمایه‌گذاری‌ای که تنها به دولت محدود نمی‌شود و کشاورزان نیز باید بخشی از درآمد خود را به این حوزه اختصاص دهند. مهم‌ترین عامل محدودکننده تولید غذا در ایران، عامل تغییر شرایط اقلیمی و محدودیت منابع آبی‌ست.
علم در خدمت صلح و توسعه

به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول، در روز دوشنبه مورخ ۱۹ آبان به‌مناسبت روز علم در خدمت صلح و توسعه، رادیو دزفول میزبان رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول شد. در این گفتگو سیدمحمود طبیب‌غفاری درخصوص اهمیت تأمین چرخه غذایی که در خدمت صلح و توسعه است صحبت کرد.

در ابتدا رئیس مرکز تحقیقات صفی‌آباد درخصوص پیشینه مرکز بیان داشت: مرکز تحقیقات کشاورزی صفی‌آباد یکی از مراکز قدیمی کشاورزی ایران است که هم‌زمان با شروع فعالیت سد و شبکه آبیاری دز که هنوز هم یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین شبکه‌های آبیاری کشور است فعالیت خود را شروع کرده است. این مرکز در دو سال اول تأسیس به‌دلیل نیاز کشاورزان منطقه به آموزش به‌عنوان یک مزرعه آموزشی ترویجی بوده که دانش جدید روز را به کشاورزان منتقل کرده است، این کار باعث جهشی در تولید و جهشی در به‌کارگیری ابزار، ادوات و استفاده از بذرهای اصلاح شده در منطقه شد.

طبیب‌غفاری گفت: دانش در خدمت امنیت غذایی یک مؤلفه قدرت برای هر کشور است. امنیت غذایی یعنی دسترسی همه مردم به غذای کافی در تمام اوقات برای داشتن یک بدن سالم است که سه رکن دارد: اول فراهمی یا موجود بودن غذا، دوم دسترسی به غذا و قدرت خرید داشتن و سوم پایداری در تأمین غذا است. تنها چیزی که موجب افزایش تولید شده، نفوذ دانش برای ارتقا امنیت غذایی است.

وی در پاسخ به سؤال گوینده درخصوص چه راهکارهایی برای استفاده درست و به‌اندازه مصرف آب کشاورزان منطقه وجود دارد گفت: در دهه ۶۰ و ۷۰ حدود یک‌سوم آب‌های سطحی ایران در خوزستان بوده و خوزستان از همان زمان یک منطقه پرآب بوده است. در زمان کنونی هم که این مقدار بسیار کم شده باز هم سهم آب خوزستان از بسیاری از استان‌های کشور بالاتر است و ما این نعمت خدادادی را داریم. در روش‌های آبیاری سنتی مقدار زیادی آب وارد زهکش شده و از دسترس کشاورزی خارج می‌شود. یکی از روش‌های بهبود مصرف آب، استفاده از روش‌های نوین آبیاری است که در غرب کرخه بسیاری از کشاورزان آن منطقه در حال حاضر از سیستم‌های آبیاری نوار تیپ استفاده می‌کنند. در استان‌هایی که با محدودیت استفاده از منابع آب مواجه هستند؛ مانند همدان، زنجان، مرکزی و فارس توسعه روش‌های آبیاری نوار تیپ بسیار گسترش یافته است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول بیان کرد: شیوه‌های انتقال آب از سد به مزرعه باید بهینه‌سازی شود. شیوه مصرف را نیز خود کشاورز با استفاده از روش‌های درست باید ارتقا دهد. اگر این اتفاق بیفتد راندمان مصرف آب از حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد فعلی به چیزی حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد خواهد رسید چیزی حدود دوبرابر یعنی با این مقدار آبی که در حال حاضر استفاده می‌شود دوبرابر مساحتی که وجود دارد می‌توان کشت کرد. وی ادامه داد: در استان خوزستان استعداد توسعه مزارع آبی وجود دارد و از ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی که در کل کشور سالیانه تولید می‌شود چیزی حدود ۱۸ میلیون تن از آن سهم استان خوزستان است که اگر مقدار سطح بر کشت را بالا ببریم این به‌راحتی دوبرابر می‌شود که به چیزی حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیون تن در سال خواهیم رسید؛ یعنی سهم بیشتری در امنیت غذایی خواهیم داشت.

طبیب‌غفاری بیان کرد یکی از مهم‌ترین راهکارهای بهینه‌سازی مصرف آب، سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی است، البته نه فقط از سمت دولت بلکه خود کشاورز هم از محل درآمد خود باید بتواند این کار را انجام دهد. تفاوت کشاورزان پیشرو منطقه با کشاورزان سنتی این است که کشاورز پیشرو از محل درآمد خود زیرساخت‌های مزرعه خود را بهبود داده است به همین دلیل سال‌به‌سال اوضاع مزرعه این کشاورزان بهتر می‌شود. سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌هاست چون مهم‌ترین عامل محدودکننده تولید غذا در ایران، عامل تغییر شرایط اقلیمی و محدودیت منابع آبی‌ست.

وی خاطرنشان کرد: ملت ایران از قدیم‌الایام ملت هوشمندی بوده که با این منابع توانسته‌اند کار کنند. امیدواریم حرکتی اتفاق بیفتد و سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی تزریق شود. امنیت غذایی ارکانی دارد که آن ارکان باید حفظ شود. مهم‌ترین مسئولیت بخش کشاورزی، تضمین امنیت غذایی است و دانش تولید غذا با کمیت و کیفیت بالاتر وجود دارد ولی نیاز به سرمایه‌گذاری ضروری است.

طبیب‌غفاری در پایان گفت: شصت سال از شروع به کار مرکز صفی‌آباد گذشته است و وارد دهه هفتم خدمت صفی‌آباد شده‌ایم امیدواریم که این خدمت و اثربخشی استمرار داشته باشد.

جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید


لینک دانلود فایل

اخبار مرتبط