برنامه راهبردی امنیت غذایی
وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مهمترین متولی تولید محصولات کشاورزی و مواد اولیه غذایی جامعه است که نقش بهسزایی در ارتقاء امنیت غذایی و بهبود تغذیه و توسعه پایدار کشور دارد. امنیت غذائی دارای چهار مولفه اصلی موجود بودن غذا، دسترسی به غذا، سلامت غذا، و تاب آوری است که در تامین امنیت غذایی مولفه عرضه غذا یا موجود بودن آن از بعد تولید داخل، ایمنی غذا و غنی بودن غذا مربوط به بخش کشاورزی است. در بعد کمیت غذا، نوع و حجم محصول تولیدی که خود را در دو موضوع بهنژادی و بهزراعی تولید نشان می دهد، در بعد کیفیت غذا، مغذی بودن و سلامت محصول از نظر عاری بودن محصول تولیدی از عناصر آلاینده و باقیمانده ها، از بعد دسترسی به غذا، مسائل پس از برداشت از تازه خوری، فرآوری محصول تولیدی و انبارداری و انبارمانی را در بر میگیرد و نهایتاً در بعد اقتصادی بودن غذا و تقویت قدرت خرید که معیشت را مد نظر قرار میدهد، کاهش تلفات و ضایعات، بهرهگیری از پسماند و بقایای گیاهی و جانوری و افزایش بهره وری نهاده ها و کاهش هزینه های تولید را شامل می شود. بدین ترتیب، بایستی زمینه های بهبود، ارتقاء و ساماندهی آنها در برنامه های پژوهشی، آموزشی، ترویجی و اجرائی فراهم گردد تا منجر به ارتقاء امنیت غذائی افراد جامعه با هرگونه معیشت گردد. در این برنامه ابعاد پژوهشی، آموزشی و ترویجی، تولید فناورانه، ثبت، گواهی در چهار حوزه محوصولات کشاورزی به شرح زیر تبیین می شود
1- امنیّت غذایی در حوزۀ محصولات زراعی
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید گندم
- ارتقاء خوداتکایی در تولید علوفه و خوراک دام و طیور
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید برنج
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید دانههای روغنی
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید حبوبات
- ارتقاءکمی وکیفی و بهرهوری تولید گیاهان قندی ومنابع گیاهی
- ارتقاء کمی وکیفی پنبه وگیاهان لیفی
- ارتقاء بهره وری در زنجیره تولید تا عرضه زعفران
- فناوریهای توسعه گیاهان دارویی و معطر
- فناوریهای توسعه بذور هیبرید سبزی و صیفی
2- امنیّت غذایی در حوزۀ محصولات باغی
3- امنیّت غذایی در حوزۀ محصولات دامی و طیور
4- امنیّت غذایی در حوزۀ محصولات شیلاتی و آبزیان