انستیتوتحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری جزو چهار انستیتوی برتر جهان در حوزه ماهیان خاویاری

۱۲ آبان ۱۴۰۴ | ۰۹:۳۶ کد : ۵۳۴۷ پژوهشی
تعداد بازدید:۴۸
کارشناس تحقیقات: علی حلاجیان
برداشت خاویار از بدن ماهی‌ بدون کشتن آن‌ها، کاهش زمان تولید خاویار، کنترل کامل فرایند تکثیر با سنتز داخلی هورمون LHRH ، تغذیه ماهی ‌و دستیابی به فرمول‌های غذایی بومی در کشور امکان‌پذیر شده است.
انستیتوتحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری جزو چهار انستیتوی برتر جهان در حوزه ماهیان خاویاری

به گزارش روابط عمومی انستیتوتحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری به نقل از خبرگزاری ایانا_  علینقی سرپناه رییس انستیتو گفت: برداشت خاویار از بدن ماهی‌ بدون کشتن آن‌ها، کاهش زمان تولید خاویار، کنترل کامل فرایند تکثیر با سنتز داخلی هورمون LHRH ، تغذیه ماهی ‌و دستیابی به فرمول‌های غذایی بومی در کشور امکان‌پذیر شده است و اظهار داشت، این انستیتو در کنار مراکز معتبر در آمریکا، چین و روسیه، جزو چهار انستیتوی برتر جهان در حوزه ماهیان خاویاری محسوب می‌شود.

رئیس انستیتو با اشاره به گستردگی فعالیت‌های این انستیتو در کشور، گفت: در حال حاضر حدود ۳۰۰ سایت در ۲۲ استان از ۳۱ استان کشور در پرورش ماهیان خاویاری فعال بوده که حاصل تلاش آن‌ها تولید سالانه ۱۰ هزار تن گوشت و ۲۰ تن خاویار است.

سرپناه با اشاره به پرورش پنج گونه ماهی خاویاری شامل فیل‌ماهی، اوزون‌برون، قره‌برون، چالباش روسی و شیپ در این انستیتو، افزود: گونه‌های وارداتی مثل سیبری و استرلیاد هم در امر تکثیر خوب جواب داده‌اند؛ علاقه مردم کشور ما بیشتر به فیل‌ماهی و ماهی سیبری است که  هم رشد خوبی داشته و هم مقاوم به بیماری‌ها هستند.

وی با انتقاد از روش‌های سنتی استحصال خاویار اظهار داشت: ماهیان خاویاری از جمله فیل ماهیان ماده پرورشی‌ که پس از حداقل 10 سال برای اولین بار به بلوغ جنسی می رسند، شکم ماهی را برای استحصال خاویار شکافته و ماهی از چرخه حیات خارج می کنند؛ در حالیکه ابتدا تشخیص رسیدگی نهایی تخمک با استفاده از لاپاراسکوپی(مرحله رسیدگی جنسی ماهیان) و سونوگرافی مشخص شده و سپس با استفاده از تکنیک میکروسزارین می‌توان بدون کشتن ماهی، خاویار ماهیان رسیده را استحصال کرد، لذا از این ماهی می توان مجددا در سال های بعد با تکنیک سزارین خاویار استحصال کرد. قیمت خاویار ماهی سیبری در حال حاضر کیلویی بین ۱۲ تا ۲۴ میلیون تومان و خاویار فیل‌ماهی بین ۴۴ تا ۸۰ میلیون تومان است که در خارج از کشور تا ۳۰۰ میلیون هم می‌رسد.

رئیس انستیتو تحقیقات بین‌المللی ماهیان خاویاری با اشاره به سنتز هورمون LHRH به‌عنوان یکی از هورمون‌های اساسی در تکثیر ماهی، اظهار داشت: محققین ما پس از سه دهه تحقیق و توسعه  موفق به تولید آنالوگ داخلی این هورمون شده و نگرانی از تأمین آن در مراکز تحقیقاتی کشور وجود ندارد.

سرپناه با اشاره به دستیابی به جیره غذایی گونه‌های مختلف ماهی‌های خاویاری و اوزان مختلف آنها در انستیتو تحقیقات بین‌المللی این ماهیان، افزود: از لارو تا مولد، همه فرمول‌ها را داشته و با کارخانه‌های مستقل داخلی برای تولید قرارداد می‌بندیم؛ این کار منتج به حفظ امنیت غذایی کشور، کاهش قیمت‌ها و جلوگیری از خروج ارز می‌شود.

علی حلاجیان

کارشناس تحقیقات

کلیدواژه‌ها: ماهیان خاویاری انستیتو تحقیقات بین المللی

آخرین ویرایش۱۹ آبان ۱۴۰۴

اخبار مرتبط